Šport in rekreacija

Občina Šempeter - Vrtojba
Trg Ivana Roba 3a

5290 Šempeter pri Gorici


T:
05 ­335 10 00
F: 05 ­335 10 07
E:
info@sempeter-vrtojba.si

Uradne ure:
ponedeljek in petek: 8.00­-12.00
sreda: 8.00­-12.00 in 14.00­-16.30

Šport in rekreacija


Območje občine nudi precej naravnih možnosti za rekreacijo, hkrati pa se v njeni neposredni bližini nahajajo številni športni in drugi objekti, ki vam bodo omogočili aktivne počitnice. Tako se lahko odločite za kolesarjenje, jadralno padalstvo, bungee jumping, kajak, kanu, rafting, igro golfa, bowling, ribiški in lovski turizem, ipd. Vedno si lahko vzamete tudi čas za hojo.


Zunanje športne in rekreacijske površine ter naprave na območju občine Šempeter-Vrtojba:

Razgledni točki


Vedno je čas za hojo. Potrebujemo le primerno obutev, letnemu času primerno obleko in obutev ter dobro voljo. Poti, ki jih lahko prehodite, pa je v naši mali občini precej.

Zelo markantni sta razgledni točki in sicer hrib Sv. Marka (227 n.v.) nad Šempetrom ter grič Sv. Ot (112 n.v.), ki se z lepo razgledno ploščadjo dviga nad gozdnatim območjem Vrtojbensko-biljenskih gričev. Na tem območju je speljana tudi zanimiva krožna pot.

 

 Gozna učna potGozdna učna pot


To gozdnato območje s številnimi potmi nudi obiskovalcem in ljubiteljem sprehodov v naravi idealne rekreacijske pogoje. V neposredni bližini obeležja v spomin na dogodke na Goriški fronti na sv. Otu je speljana gozda učna pot, ki je še posebej namenjena šolski mladini za pouk v naravi, pa tudi turistom in rekreativcem. 

Gre za krajšo pot (250 m) ob kateri obiskovalec spozna 16 različnih drevesnih vrst (od bolj znanih, kot sta leska in oreh, do manj znanih, kot so maklen, brek in trdoleska), ki so vse označene s podolgovatimi lesenimi tablami. Pot je zelo dobro označena. 

Trim stezaTrim steza

 

Nahaja se na severovzhodnem delu katastrske občine Vrtojba, ki meji na severnem delu na Lavžnik, greben med Pirčevo dolino in dolino med Šempetrom in Vrtojbo. Ob vznožju Trim steze je urejeno parkirišče za približno 15 osebnih vozil.

Vstopna postaja ima urejen izhodiščni prostor z informativnimi tablami, zemljevidom proge, smerokazi in navodili za vadbo. Prva tabla je na vstopni točki, vzdolž celotne trim steze pa je razporejenih 16 vadbenih točk z orodji ali brez in sicer za osnovne vaje za ogrevanje, vaje za raztezanje, vaje za razgibavanje in vaje za krepitev mišic. Pri osmi vadbeni točki se trim steza razdeli na daljšo z 8 (2.850 m) ali krajšo pot s 4 dodatnimi vadbenimi točkami (2.000 m).

 


 

Kolesarjenje v naravi


Gozdne poti in poti med trtami posajenimi na Vrtojbensko-biljenskih gričih so idealne tudi za kolesarjenje. To je lahko rekreativne narave, lahko pa v našo občino pridete tudi na tovrstna (mednarodna) tekmovanja.


Vsem, ki se v naravo podajate s kolesom pa priporočamo:

 • spoštuj naravo, zato se vozi le po označenih poteh, vožnja po brezpotju in stezah je prepovedana,
 • pomagaj krepiti prepričanje, da je kolesarjenje med okolju najbolj prijaznimi oblikami prevoza,
 • uporabljaj označena izhodišča,
 • vedno daj prednost pešcem,
 • spoštuj trud in lastnino domačinov,
 • ne odmetavaj odpadkov,
 • ne kuri in ne odmetavaj ogorkov na prostem, ob opaženem požaru ali kaki drugi nevarnosti za okolje pokliči telefonsko številko 112,
 • uporabljaj čelado,
 • pred izletom preglej opremo, predvsem zavore,
 • med spustom se previdno približaj nepreglednim mestom posebno previden bodi na priključkih na prometne ceste in med vožnjo po njih,
 • spoštuj prometne predpise.

 

Plezalna stena DEŠ


Lokacija (zemljevid):
Ulica Andreja Gabrščka 1
5290 Šempeter pri Gorici
GPS: N45.92767, E13.63918

 

Kontakt:

Andrej Čotar

                                            GSM: 041 683 803


Plezalna stena ob Osnovni šoli Ivana Roba v Šempetru pri Gorici je ena največjih plezalnih sten v Sloveniji. V grobem je razdeljena na 4 težavnostne stopnje (plata, previs, balkon, trebuh). Primerna je tako za začetnike kot tudi za boljše plezalce. Maksimalna višina plezanja je 8 metrov. Na voljo je 1.000 m2 plezalne površine in več kot 8.000 oprimkov vseh vrst in oblik. Za varno plezanje pa je nameščenih 60 sidrišč.

Plezanje je omogočeno čez celo od ponedeljka do petka od 17.30 do 21.30. Vstopnina 2 EUR. Za mlajše od 16. let je plezanje brezplačno. 

Lokostrelsko letno strelišče


Lokacija:
v bližini železniške postaje Šempeter pri Gorici
GPS: N45.927702, E13.646957

Lokostrelstvo je zanimiv šport, ki združuje fizično moč in psihično stabilnost. Poleg samokontrole in spoznavanja naravnih zakonitosti bo dodaten izziv tudi optimalna nastavitev loka, puščic in dodatne opreme.

V poletnem času in v večini sezone potekajo lokostrelski treningi na zunanjem strelišču v bližini šempetrske železniške postaje. Strelja se lahko na 10 tarč na različnih razdaljah.

Tarče na letnem strelišču so postavljene za tarčno lokostrelstvo.

V zimskem času se lokostrelstvo preseli v športno dvorano.

 


 

Karting dirkališče


Lokacija
Mednarodni mejni prehod Vrtojba
GPS: E13.622935, N45.918355
Skica proge

Kontakt:
GSM: 041 38 60 86 Tomaž
GSM: 040 36 40 93 Vasja

E: info @ drustvo-gas.si

Kartodrom GAS Vrtejba se nahaja v Vrtojbi, tik ob meji z Italijo na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba. Pista je bila postavljena leta 2007, kasneje pa je bila dopolnjena in nadgrajena tako, da danes izpolnjuje mednarodne pogoje B kategorije za karting, pogoje AŠ-2005 za PRK, pogoje AMZS-Šport za tekmovanja minimoto, skuter … Dolžina proge je 800 m, širina 10 m in je sestavljena iz skupno 9 zavojev, 5 desnih in 4 levi.

Poleg pokalnih in mednarodnih dirk ter raznovrstnih prireditev, je za vse adrenalinske navdušence mogoča tudi izposoja kartov. Na voljo je več vrst kartov, tudi šibkejši kart za najmlajše. Vsi imajo visoko stopnjo zaščite, kar omogoča varno in zabavno vožnjo.

Krožna pot


1. Izhodišče s počivališčem in informativno tablo trim steze

2. Gozdna učna pot Sv. Ot

3. Spomenik goriški fronti na vrhu sv. Ota s počivališčem

4. Vojaško pokopališče iz 1. sv. vojne

5. Obsežni vinogradi (250 ha) s številnimi potmi za gorsko kolesarjenje

6. Razgledna točka med vinogradi

7. Nemški zaklonik iz 2. sv. vojne

8. Trim steza

9. Obcestni zid iz italijanskih nagrobnikov iz 1. sv. vojne

 
 

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies) za popolno uporabniško izkušnjo. Piškotki ne morejo razkriti vaše identitete. Ali se strinjate z uporabo piškotkov na teh straneh?

Zavrni